2e generatie slimme Tachograaf

 

Wat verandert er?

Vanaf 21 augustus 2023 wordt de tweede generatie slimme tachograaf, verplicht voor alle nieuwe voertuigen die worden ingeschreven en gebruikt voor internationaal transport. Deze geavanceerde tachograaf voldoet aan de recente aanpassingen van (EU) 799/2016, zoals uiteengezet in verordening (EU) 2021/1228. Bovendien voldoet het aan de cabotageregels voor grensoverschrijdende ritten, laad- en losmomenten, berekeningen van arbeidstijdenregistratie en de mogelijkheid voor twee opeenvolgende verkorte rustperiodes.

VDO DTCO 4.1.

EU Package-besluit: identificatie van laad- en losacties, detectie/registratie van landgrenspassages en authenticatie van GNSS-positie zijn vereist. Uitbreiding van het aantal controleberichten dat van afstand door controlerende instanties wordt gelezen. Deze tachograaf zal eerst als transitietachograaf worden uitgebracht, waarbij nog geen OSNMA positie-authenticatie plaatvindt.

Wat zit er aan te komen?

tijdlijn tachograaf 5

Wat betekent dit voor jou als transporteur/chauffeur?

Als internationale transporteur moet je ervoor zorgen dat je vrachtauto’s zijn uitgerust met een tachograaf die alle activiteiten van de auto opslaat. Ook is een antenne, waarmee de tachograaf op afstand uitgelezen kan worden, verplicht. Om te kunnen beoordelen of een chauffeur zich aan de rij- en rusttijden houdt en of de vrachtwagen volgens de regels is gebruikt, moeten de gegevens van de bestuurderskaart en van de tachograaf regelmatig worden uitgelezen.

Een aantal richtlijnen waar jij als chauffeur rekening mee moet houden is dat je in het buitenland maximaal drie commerciële ritten achter elkaar mag maken. Daarna moet je weer terug naar huis. Daarnaast moet je alle activiteiten die je verricht – en die na 24 augustus 2023 in heel Europa ook gecontroleerd worden, zoals laden en lossen – ingeven op de nieuwe tachograaf. Bovendien moet een vrachtwagen elke acht weken terug naar het bedrijf in het land waar hij vandaan komt. In heel Europa gelden dezelfde rij- en rusttijden. Als je je aan deze regels houdt, voorkom je boetes.

plaatje 2 tachograaf

KITAS 4 sensor

plaatje 1 tachograaf

Tachograaf DTCO 4.1

plaatje 3 tachograaf

DSRC antenne

AVT verzorgd de gehele installatie van de nieuwe slimme tachograaf.

Benieuwd naar de mogelijkheden, vul onderstaand contactformulier in!

Contact

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

2e generatie vs 1e generatie slimme digitale tachograaf

Volgens de roadmap dienen alle nieuwe voertuigen in augustus van dit jaar te zijn uitgerust met de meest recente tachograaf. Maar waarom is deze nieuwe versie uitgebracht en welke verschillen zijn er ten opzichte van de eerste generatie?

Belangrijkste verschillen met de eerste generatie:

✔️ Geïntegreerde NUTS niveau 0-map: Dit maakt automatische detectie en registratie van landgrensovergangen mogelijk.
✔️ Updatebaar: De tachograafsoftware en digitale kaarten kunnen worden bijgewerkt, waardoor dezelfde tachograaf langer bruikbaar is.
✔️ OSNMA: Gebruik van Galileo positie-authenticatie (OSNMA) voor extra controle van de geregistreerde GNSS-positie.
✔️ Bidirectionele ITS-interface: De facultatieve Intelligent Transport System uit de Gen2v1 is nu verplicht gesteld.
✔️ Registratie laad- en losmomenten: Hierdoor worden activiteiten en bijbehorende posities nauwkeuriger vastgelegd.
✔️ Registratie van standaard vervoertype: Hiermee wordt de voertuigregistratie nog gedetailleerder.
✔️ UNECE-cybersecurity: Deze tachograaf voldoet aan strenge veiligheidseisen.
✔️ Nieuwe bestuurders-, werkplaats-, controle- en bedrijfskaarten: Naast het opslaan van nieuwe gegevens, is de capaciteit voor het opslaan van activiteiten bijna verdubbeld.